вторник, 13 октября 2015 г.

Подорож землями Стародавнього Єгипту


Результат пошуку зображень за запитом "африка"Африка — є частиною величезного географічного регіону, який називається Давнім Сходом, континент з надзвичайно складними кліматичними умовами, особливо у північній та центральній частині. Засушлива пустеля, пекуче сонце і дощ лише кілька разів на рік — здавалося б зовсім непридатна для життя місцевість. Однак саме у північній Африці, в районі дельти річки Ніл зародилася одна з перших й найбільш розвинених цивілізацій древнього світу.

Пустеля Сахара

Сахара найбільша пустеля світу, займає всю північ Африки, протягнувшись на 5149 км. від Єгипту та Судану до західних берегів Мавританії і Західної Сахари. Найбільша пустеля світу покриває площу в 9 269 594 кв.км.
Слово "Сахара" народжує образи нескінченних, дихаючих жаром піщаних барханів, дуже рідко перериваних дорогоцінними смарагдово-зеленими оазисами. Але на безкрайніх просторах Сахари можна зустріти практично будь-який вид пустельного ландшафту; тут є і безплідні скелясті плато, усипані камінням, і дивовижні геологічні утворення і зарослі колючих чагарників.
Сахара - пустеля аридна: у багатьох місцях тут випадає менше 250 мм опадів на рік. Основна територія пустелі розташована в глибині суші, і пануючі вітри встигають поглинути вологу, перш ніж вона проникне в серце пустелі. Гірські хребти, що відокремлюють пустелю від моря, також змушують хмари пролити дощ, не пропускаючи їх далі вглиб.
Оскільки хмари тут рідкість, вдень в пустелі панує безжальна спека. Після заходу сонця гаряче повітря піднімається у верхні шари атмосфери, так що вночі температура може опускатися нижче нуля. Кебілі, де температура піднімається до 55 ° С, - одне з найбільш спекотних місць в пустелі не тільки з-за палючого сонця, але й тому, що лежить на шляху сіроко, вітру, що зароджується в пекучому серці пустелі і ганяє на північ гаряче, немов з печі, повітря.

Бархани — форми рельєфу, нанесені вітром піщані, інколи пилуваті чи глинисті рухливі горби серповидної форми, звернені опуклістю проти вітру і не закріплені рослинністю. Висота барханів 1-10 м, рідко до 30 м і більше, висота високих барханних ланцюгів у Середній Азії становить 60-70 м, в Центральній Азії до 100-150 м, довжина до 20 км.



Оазис, оаза — розташований біля природної водойми острівець рослинності посеред пустелі. Оазиси часто стають притулком для тварин і навіть для людини, якщо мають достатню площу.

 

Результат пошуку зображень за запитом "ніл" Ніл

Довгий час водна система Нілу вважалася найдовшою на Землі. На 2013 рік установлено, що найдовша річкова система у Амазонки. Її довжина становить 6 992 кілометра, тоді як довжина системи Нілу складає 6 852 кілометри.

Пап

 

Папірус

товстий папероподібний матеріал, що виготовлявся в стародавньому Єгипті з стебел рослини циперус папірус родини осокових, яка росла на берегах Нілу. В подальшому використовувалася як основа для письмен.

Результат пошуку зображень за запитом "папірус рослина"

Папірус в перекладі з єгипетської — «дар річки». У Єгипті були бібліотеки, що містили до тридцяти тисяч сувоїв; особливо багата бібліотека була в Олександрії. Папірус настільки був поширений, що єгипетські купці загортали в нього покупцям товар. Найдавнішому свитку папірусу налічувалося понад п'ять з половиною тисяч років.
У Єгипті були бібліотеки, що містили до 300 000 сувоїв; особливо багата бібліотека була в Олександрії. Папірус настільки був поширений, що єгипетські купці загортали в нього покупцям товар. Найдавнішому свитку папірусу налічувалося понад п'ять з половиною тисяч років.

 

 




Комментариев нет:

Отправить комментарий