вторник, 13 октября 2015 г.

10 давньоєгипетських винаходів, що змінили світ.

Цивілізація Стародавнього Єгипту вражає дослідників своєю розвиненістю в порівнянні з іншими державами того часу. Крім вражаючої історичної та художньої цінності існує й прикладне значення давньоєгипетського знання: технології, відкриті в цьому стародавньому царстві, не забуті у віках. Багато з них використовуються нашими сучасниками, які навіть не підозрюють про те, що вони зобов’язані своїм комфортом багатовіковій спадщині.

 

1. Макіяж очей

 

 

З моменту першого застосування (близько 4000 р. до н.е.) макіяж очей ніколи не переставав бути актуальним. Для створення туші майстри краси користувалися сумішшю мінералу галеніту з сажею (для отримання чорного кольору) або з малахітом (для зеленого відтінку).
Макіяж в Стародавньому Єгипті не був виключно жіночим атрибутом. Виконуючи функції показника статусу, підведені очі виділяли представників знатних станів. Також єгиптяни вірили, що правильно нанесений макіяж захистить від хвороб і пристріту.


2. Писемність

  


В давнину малюнки, що розповідають про щось, були природною справою, однак систематизація їх в універсальну мову стала винаходом саме Стародавнього Єгипту. Перші подібні символи, що з’явилися близько 6000 років до н.е., були піктограмами, що представляють реальні предмети. З часом вони ускладнювалися появою елементів, подібних до знаків алфавіту, і допоміжних деталей, що дозволяють висловлювати все більш абстрактні поняття.
У наші дні давньоєгипетська цивілізація міцно асоціюється з довгими оповідками з ієрогліфів на стінах пірамід. Завдяки їм нам відомо так багато подробиць про побут цього дивного народу.


3. Листи папірусу

  


Всі погодяться з безумовною значимістю винаходу паперу в Китаї близько 140 років до н.е. Однак за тисячу років до цього стародавні єгиптяни вирішили це питання не менш елегантно, навчившись обробляти волокна рослин, що в достатку росли уздовж берегів Нілу. Застосовуючи листи папірусу для письма, створення одягу та вітрил, вони вийшли на передовий рівень промисловості на ті часи. Тримаючи технології їх створення в секреті, єгиптяни успішно торгували цим матеріалом у всьому регіоні.


4. Календар

 


Значимість календаря для сучасної людини, що покладає на нього функції нагадування про свята й заплановані візити, губиться перед колосальною важливістю його для древнього єгиптянина. Для останнього календар є джерелом знань про розливи Нілу, зміни сезонів року та інші ключові моменти життя. Настільки необхідний предмет було винайдено близько 1000 років до н.е.
Календар включав три сезони: повені, росту і врожаю, кожен з яких тривав по чотири 30-денних місяці. В результаті практично виходила знайома нам сума з 360 діб. Додаючи щорічно по 5 днів, відведених під релігійні свята, єгиптяни доводили свою систему до сучасної норми.




5. Плуг   

Багато свідчень вказують на те, що перший пристрій, який дозволяє орати поля, з’явився в Єгипті близько 4000 років до н.е. Звичайно, перші механізми були досить слабкими по впливу на грунт і створювалися на основі ручних інструментів, але вони внесли величезний внесок в удосконалення сільського господарства. Ще більш значний крок єгипетська агрокультура зробила, коли близько 2000 років до н.е. люди здогадалися використовувати в якості рушійної сили для конструкції волів.

6. Освіжувач дихання

  


Як і сучасні люди, древні єгиптяни деколи страждали від неприємного запаху з рота. Його появі сприяли численні інфекції порожнини рота. У Стародавньому Єгипті була досить розвинена медицина, але, на жаль, стоматологи тоді ще не з’явилися. У підсумку людям доводилося терпіти зубний біль з року в рік. Такі висновки дозволяє зробити дослідження мумій, серед яких здорові зуби були великою рідкістю навіть у молодих. Щоб хоч якось замаскувати нездоровий стан ротової порожнини і супутній йому запах, єгиптяни винайшли гранули, що поєднували корицю, ладан, мирру та мед, покликані надати диханню приємний аромат.


7. Боулінг

  


За 90 км на південь від Каїра археологи виявили цікаве приміщення, що обладнане доріжками і зберігає велику кількість куль різних розмірів. У середині кожної доріжки (що мала довжину 3,9 м) розташовувався квадратний отвір. Умови стародавньої гри дещо відрізнялися від сучасного боулінгу: метою учасників було закотити різнорозмірні кулі в отвір, одночасно намагаючись збити з курсу «знаряддя» супротивника.


8. Стрижки й гоління

Гігієнічні міркування людей, що живуть в жаркому кліматі, сформували першу в історії моду на короткі зачіски. Довге волосся і бороди вважалися ознакою нижчих станів. Єгиптяни представили світу професію перукаря: майстри цього ремесла використовували заточені кам’яні, а з приходом нових технологій і мідні леза. І все ж, незважаючи на переважаючі тенденції, особливо знатні люди любили носити перуки і навіть штучні вуса, що роблять їх зовнішній вигляд особливо стильним.


9. Дверні замки




Найперший дверний замок був виявлений на території Єгипту. Пристрій цього механізму включав в себе 60-сантиметровий засув, що з’єднується з контактами на одвірку. Відкривали такий механізм за допомогою спеціально підібраного ключа. Вставлений в отвір, він натискав на контакти і звільняв замикаючий двері засув. Продуманий пристрій мав лише один мінус – зайву масивність, однак, з огляду на безпеку, що забезпечується замком, можна було закрити на це очі.

 

10. Зубна паста

 

У місцях давньоєгипетських поховань археологи часто знаходять зубочистки. Також жителям Древнього Єгипту приписують використання зубних щіток (дерев’яних паличок, розщеплених на кінцях). Але особливого успіху досягли представники цієї мудрої цивілізації у створенні речовини для догляду за зубами. Нещодавно при розкопках були виявлені рецепти й вказівки щодо застосування якогось «Засобу для ідеально білих зубів», що включає до свого складу кам’яну сіль, м’яту, сушені квіти ірису та чорний перець.



Комментариев нет:

Отправить комментарий