вторник, 6 октября 2015 г.

Писемні джерела.Архіви

Учні 5-их класів познайомились із історичними джерелами.Особливу цікавість діти виявили до джерел писемних. Ви любі відвідувачі можете також ьпознайомитись із словесними джерелами та переглянути фотозвіт=).


Про події минулого свідчать усілякі вироби людських рук, сказане чи написане слово. Такі джерела інформації називають історичними джерелами

Історичні джерела - свідки минулого, за якими вчені відновлюють картинки попередніх часів. З-поміж історичних джерел вирізняють речові, писемні та усні

До речових джерел належать давні монети, прикраси, залишки посуду, хатнє начиння, одяг, прикраси тощо. Хоч якими цінними вони є для історії, проте відтворення минулого тільки за ними не було б повним. Адже вік речових пам'яток нетривалий. 

 Результат пошуку зображень за запитом "писемність картинки"Результат пошуку зображень за запитом "писемність картинки"

Чільне місце у джерельній базі історії України займають писемні джерела, які становлять основу переважної більшості історичних праць. Історик незалежно від профілю своєї діяльності, вузької спеціалізації, найчастіше вдається до писемних джерел, а тому повинен мати цілісне уявлення про них.

Тому історики послуговуються ще й словесними джерелами - писемними та усними. Завдяки вченим і починають «промовляти» написи на каменях, кістках, металі, стають зрозумілими літописи, листи, щоденники, перетворюючись на писемні джерела історії.


Результат пошуку зображень за запитом "писемність картинки"Результат пошуку зображень за запитом "писемність картинки"

В історії кожного народу була дописемна доба, коли всі знання передавалися з уст в уста. Отже, давні легенди, міфи, перекази, казки та обрядові пісні - то не лише витвір народної фантазії, а й скарбниця досвіду попередніх поколінь і тому - безцінне джерело для історика.


Результат пошуку зображень за запитом "архіви"

Допитливим

Чи відомо вам, що справу збирання, збереження та впорядкування писемних пам'яток покладено на спеціальні установи, які називають архівами? 

 Результат пошуку зображень за запитом "архіви"Результат пошуку зображень за запитом "архіви"

З'явилися архіви з виникненням писемності. Тепер власні архіви мають усі установи, організації, нерідко й приватні особи - учені, письменники, громадські діячі.

Для сучасних архівів будують спеціальні приміщення з вузькими вікнами, що не пропускають прямих сонячних променів: від сонячного світла тло й друкарська фарба вигасають, линяють, а папір жовтіє та псується. Вадить документам і забруднене повітря, тому в архівах його очищають за допомогою спеціальних фільтрів.

Щоб документи краще зберігалися, їх укладають у щільно закриті коробки й розміщують на полицях-стелажах. У великих архівах загальна довжина стелажів сягає десятків кілометрів.

Найцінніші документи перезнімають на плівку - виходять діафільми з дуже маленькими кадриками - мікрофільми. їх зберігають окремо від документів на випадок, якщо оригінал буде пошкоджено або втрачено. 

Найбагатшими в Україні є сховища документів Центральних державних історичних архівів у Києві та Львові. Так, фонди першого з них нараховують понад 1,5 млн документів. Документи ретельно досліджують учені різних галузей знань і на основі їхніх свідчень пишуть наукові праці.




























Комментариев нет:

Отправить комментарий