вторник, 13 октября 2015 г.

Річка Ніл !!!

Цікаві факти про Ніл


Походження назви річки йде в глиб століть, у часи, коли тільки відбувалося зародження світових цивілізацій. Слово «Ніл» - похідна від давньогрецького «Нейлос». Греки також називали річку «егіптос», звідси, по всій видимості, пішла назва Єгипет.

         За своїм значенням Ніл набагато важливіший навіть за Амазонку у Південній Америці, з якою вони ще донедавна вели змагання за звання найдовшої річки планети.

           Довжина річки Ніл складає 6 852 кілометрів і протікає вона через дев’ять країн, при чому майже чверть протяжності річки Ніл знаходиться на території Єгипту. Кажуть, що Єгипет — це подарунок Нілу і це дійсно факт. Про Ніл, кажуть, що без вологи, яку він несе, розвиток країни, та й життя загалом навряд чи був би можливим на цій території.

         Ніл має  дві притоки — Голубий Ніл, та Білий Ніл, а витоком ріки вважається озеро Вікторія. Однак маловідомим є той факт, що насправді витоком Нілу може бути одна з річок, які впадають у найбільше озеро в Африці в районі водоспаду Ріпон. Під час розливу відбувається зміна кольору води в річці  Ніл.  Вона стає червоною - через те, що там містяться гірські мінерали, сліди розтанувших льодовиків, або  зеленою - спадщина тропічної рослинності.

 

          Місце, де Ніл впадає у Середземне море давньогрецькі географи назвали дельтою, адже численні рукави, на які розходиться ріка Ніл, формують геометричні фігуру, схожу на перевернутий трикутних або грецьку літеру Δ
Дельта Нілу починається на 20 кілометрів північніше столиці Єгипту Каїру, а її площа практично рівна площі Кримського півострова — 24 тисячі квадратних кілометрів.
 

         Ріка Ніл — це справжнє диво природи, його краєвиди заворожують, води Нілу можуть бути дуже небезпечними, але водночас вони дарують життя сотням тисяч людей.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий