суббота, 1 марта 2014 г.

Історія як наукове поняття

Історія як наукове поняття. Основні визначення цього поняття.

Перше завдання історії - утриматися від брехні, друге - не приховувати правди, третє - не давати жодного приводу запідозрити себе в пристрасті або в упередженій ворожості. – Цицерон
Історія як наука займає своє притаманне лише їй місце серед гуманітарних наук. Слово «історія» - давньогрецького походження (від historia - оповідь про минулі події, про те, що пізнано). Спочатку воно мало такі значення, як «дослідження», «розшукування», «розповідь про те, що дізналися». Термін «історія» багатозначний. І два з цих значень потрібно чітко розрізняти: перше, історія наука, що вивчає минуле, життя суспільства, плин подій та ін.; друге - це саме життя суспільства, його розвиток, якісь події.

Історична наука - одна з найдавніших наук. Разом з тим, за М. Блоком, як «серйозне аналітичне дослідження вона ще зовсім молода». Історія довго перебувала у формі оповідання, розповіді, була перевантажена домислами, ще довше прикута до подій, безпосередньо легко доступних. З часом вона перетворюється на науку про людей та їх життя в суспільстві. «Історія - це наука про людей в часі... За видимими контурами пейзажу, знарядь чи машин, за сухими документами та інститутами, дійсно відчуженими від тих, хто їх створив, історія хоче побачити людей».


Не благородні діяння людей, а діяння, що завершилися успіхом, - ось що поспішає зафіксувати історія. - Бігер Г.





















Комментариев нет:

Отправить комментарий